Vaccinationsprogram

Genom vaccination "lär man" barnets immunförsvar att under lång tid, för vissa sjukdomar livslångt, känna igen, ta hand om  och förhindra vissa sjukdomar. De första stegen inom vaccinationsmedicin togs redan under sent 1700-tal och idag har man lyckats utrota smittkoppor i världen och många ytterligare sjukdomar finns inte i Sverige, men fortsatt på flera håll runt om i världen. Med tanke på allt resande idag och för att fortsätta hålla dessa allvarliga sjukdomar borta använder vi oss i Sverige av det nationella vaccinationsprogrammet.

Vaccinationsprogram för barn

Allmäna Vaccinationsprogrammet i Sverige
Allmäna Vaccinationsprogrammet i Sverige

I Sverige och i övriga nordiska länder har vi en mycket bra täckning (d.v.s. att de flesta barn blir vaccinerade) av de vacciner som ingår i basprogrammet, vilket gör att dessa sjukdomar är ytterst sällsynta hos oss.

Däremot har man till skillnad från många andra länder i Europa och Nordamerika ännu inte infört allmän vaccination mot vattkoppor, något som många framstående barnläkare och vaccinationsexperter i Sverige rekommenderar idag. Läs mer här:

Läkartidningen, maj 2008, B.Trollfors

General vaccination of children against Varicella, Yes!

Pontus berättar om Lillugglan och vacciner 2012

På Lillugglan har vi möjlighet att erbjuda även vaccin som inte ligger med i det nationella programmet, till exempel:

Encepur® "fästingvacin", vaccin mot s.k. fästingburen hjärninflammation orsakad av TBE-virus.

Havrix® mot Hepatit A, en virussjukdom som smittar via förorenat vatten och avföring. Den kan ge bl.a leverinflammation och gulsot.

Varilrix® ger skydd mot vattkoppor
Varilrix har funnits i Sverige sedan 1994 och ger effektivt skydd mot vattkoppor. Två doser med minst 6 veckors mellanrum behövs för ett fullgott skydd. Varilrix kan ges från 9 månaders ålder.

Boostrix® förnyar det skydd ni föräldrar fått som barn
mot Difteri, Stelkramp och kikhosta. Boostrix Polio ger även skydd mot Polio.

Resevaccin, vi hjälper er med rådgivning och vaccinationer om ni skall ut och resa. Prata med er BVC-sköterska eller kontakta vår rådgivning.

Läs mer om vaccinationsprogrammet här...

Hem