Andningsproblem

Symtom

En av de vanligaste orsaker till besök på akutmottagning för barn är andningsbekymmer. Detta kan bero på olika orsaker, där infektioner och astma är vanligt. När man bedömer hur jobbigt barnet har med andningen tittar man på hur fort barnet andas samt det s.k. "andningsarbetet", d.v.s. hur mycket måste barnet anstränga sig för att andas. Därtill kan man höra olika ljud; väsande, pipande, rosslande.

Andas fort gör barn liksom vuxna naturligt vid ansträngning samt även vid feber. Kan man även höra ljud som ovan och se att barnet får kämpa i sin andning är det ofta mer bekymmer än "bara" ansträngning eller feber bakom.

Man kan titta på om barnet har "indragningar", d.v.s. om det ser ut som om att huden åker in mellan revbenen, i halsgropen eller under revbensbågen. Man kan ibland hos mindre barn se "näsvingespel", vilket innebär att näsvingarna fladdrar lite, spänns ut som att de vill få in så mycket luft de kan. Många barn "stånkar" också. De får liksom trycka på för att andas ut. Barn vill ofta sitta eller halvligga för att det känns lättare att andas då. Tvinga aldrig barnet att lägga sig ner då det kan förvärra situationen.

Här finner du mer information om barn och andningssvårigheter...

Råd

Ta upp barnet, öppna gärna ett fönster så att du får in frisk luft. Ge barnet mycket att dricka. Om barnet är påverkat enligt ovan bör du kontakta sjukvården. Ibland kan man behöva hjälp med inhalation av medicin för att förbättra andningen.

Ett lite större barn med andingsbekymmer. Speaker på engelska.

Här ser du ett mindre barn med s.k. "indragningar", vilket beror på att bröstkorgen hos små barn är väldigt mjuk. Det gör att det syns tydligt när barnet har jobbigt med andningen.