Barnsäkerhet

Givetvis skall våra små upptäcka och lära sig om vår omvärld; såväl nära i hemmet som ute i staden och naturen. Det finns massor skrivet om allt man bör tänka på, allt farligt som skall undvikas, alla "produkter" som måste inhandlas. Låt dig inte skrämmas och bli alltför överbeskyddande, utan låt förnuftet styra dig när barnet upptäcker omgivningen. Att få ramla, att få några skrapsår eller blåmärken hör livet till.

Längst ner på sidan finner du några länkar till bra information kring detta. Vi vill dock lyfta några saker lite extra:

- När du skall "barnsäkra" hemmet första gången, lägg dig själv på golvet, se omgivningen hemma "ur barnets perspektiv". Då upptäcker du lättare saker man kanske annars missar som vuxen.

- Avseende barn och drunkning kan det inte nog betonas att ALDRIG LÄMNA BARN UTAN UPPSIKT I ELLER VID VATTEN. Även badkar eller trädgårdsdammar med bara några centimeters djup kan sluta med allvarliga olyckor om barnet inte övervakas.

- I trafiken händer allt väldigt fort och det är faktiskt så, att "barn är mjuka och bilar hårda". Även om just erat barn är en aldrig så skicklig cyklist är det inte förrän upp i 11-12 års åldern som han eller hon börjar kunna ha koll på trafiken runt om. Tills dess bör de inte cykla runt själva där det förväntas annan trafik.

- Att glo på telefonen, och då menar jag er föräldrar. Var med era barn på riktigt. Låt inte skärmen ta uppmärksamheten när era barn upptäcker alla nyheter. Det är inte förnuftigt! Självklart måste man ta bilder och filma ibland men var med barnet här och nu!

- Lär dig mer, läs på bra sidor som de nedan, gå en kurs i första hjälpen och hjärt-lungräddning.

 

Barnsäkerhet
Barnsäkerhet
Barnsäkerhet
Barnsäkerhet