Barn & sol

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas. Solen är nödvändig. Den ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). Både barn och vuxna behöver sol för att överleva, men ofta behöver vi vistas mycket kortare tid i solen än vi tror. Naturligtvis måste barnen få vara ute i solen och leka och bada. För barn räcker en kort tid mitt på dagen för att få behovet av D-vitamin tillgodosett.

Kom bara ihåg att barnens hud är mycket känsligare än vuxnas. Det är speciellt viktigt att barn skyddas mot för mycket sol. Barnets hud är tunnare än vuxnas och blir därför lättare bränd. Detta ger inte bara omdelbart obehag med sveda, klåda och kanske brännskada utan ökar också risken för hudcancer senare i livet. Det bästa skyddet är att se till att barnen inte blir brända.

Hur skyddar jag mitt barn?

Spädbarn skall inte alls vara mitt i solen. Skydda dem med solhattar, parasoller och kläder. Tänk på att solen tar även i skuggan. Använd bra, luftiga och heltäckande kläder. Det finns idag allt fler speciella skyddskläder med riktigt bra UV-skydd, hattar av "legionärsmodell" med skydd ner i nacken. En vanlig bomullströja skyddar inte helt bara för att den täcker kroppen, den kan ibland jämföras med bara faktor 5-6 på solskydd.

Beträffande solskyddsmedel rekommenderas detta ofta till områden där kläder inte täcker.  Prata med ditt Apotek.

När det kommer till solglasögon är det bra om de täcker även på sidorna . Var då noga med, att det är glasögon av bra kvalitet med fullständigt UVA- och UVB-skydd. Se också till att de minsta inte ligger i en alltför varm vagn. Då är det bättre att ligga fritt under ett tak eller inomhus.

På förmiddagen och eftermiddagen kan små och stora barn egentligen vara ute hur mycket som helst. En bra riktlinje är att solen är som starkast mellan kl 11-15 på dagen. Vind och vatten svalkar men skyddar inte mot UV-strålningen, det vill säga solens brännkraft är lika stark. Därför är det bra att behålla "skyddsutrustningen" även vid bad!

Läs mer här...