När någon sätter i halsen handlar det om sekunder...

Att någon gång, eller helst en gång om året, ha hört, ha sett eller ha gått en kurs i hur man skall göra om någon sätter i halsen kan göra stor skillnad. Faktiskt skillnad mellan liv eller död. Jag glömmer aldrig när jag som ung medicinstudent under en middag, plötsligt i ögonvrån ser och hör en ung man hosta och vifta med armarna. Jag tänker att "nu är det den pajasen som skojar igen". Någon annan tänker "hmm...kan det vara någon form av atypisk astma?" En tredje funderar över defekta gener.
När någon sätter i halsen handlar det om sekunder...

Då är det en ung sjuksköterskestudent som ropar till oss: "Fattar ni inte att han satt i halsen. Han kan inte få luft. Vi måste göra något!" Äntligen klarnar bilden och då är det "bara" att göra som man fått lära sig; två buktryck (Heimlich manöver, se video nedan) senare kom den hårt gräddade pizzabiten farande och allt gick bra.

Den riktiga hjälten i detta scenario var förstås sjuksköterskestudenten som direkt inser vad som hänt och initierar att åtgärder vidtas DIREKT!

Jag glömmer heller aldrig mamma Elin som för ett par år sedan på en föräldragrupp såg hur Lillugglans barnsjuksköteska Magnus  lite kort visade handgreppen avseende luftvägsstopp, för att redan någon dag senare hemma befinna sig i ett skräckscenario; sonen har "satt i halsen" och får inte luft. Hon drar sig fokuserat till minnes vad Magnus visat och får upp grötklumpen, vilket sannolikt räddar Oscar´s liv.

Mitt råd till er alla är att skaffa er kunskapen. ALLA kan lära sig att rädda liv!

Pontus Johansson, Barnläkare

Vabruari här, men hopp finns
Vabruari här, men hopp finns

Så är vi åter mitt i virusens och i viss mån bakteriernas högtidsmånad. Senaste rapport från folkhälsomyndigheten inger dock visst hopp, även om all statistik alltid måste tas med en liten nypa salt.

Lättare prata om sex än om mat
Lättare prata om sex än om mat

Mat intas dagligen och DU känner ju din kropp bäst, så vem har rätt att säga vad du skall äta och inte. Trots det matas du av information om vad du skall äta för att på bästa sätt ta hand om din hälsa. Allt ställs på sin spets när du får ett litet barn att ta ansvar för.

Visa fler