Barnläkarens vetenskap eller farmors husmorstips?!

Aj, vad ont det gör! Jag cyklade rakt in i ett snår av brännässlor. Väl hemma lotsas jag direkt till köket, där mamma tar fram en flaska ättika och baddar på onda underben. Det svider och bränner, men efter en liten stund känns det faktiskt bättre. Doften glömmer man aldrig. Nu i vuxen ålder har jag lokalbedövningssalva, alsolsprit och kortisonkräm i skåpet, men också Salubrin som ju också innehåller ättika och visst känns doften igen, bara lite dyrare.
Barnläkarens vetenskap eller farmors husmorstips?!
 Hur gör då alla ni som behöver hjälp med allt från just nässelbrännskador till feber eller magsjuka; ringer farmor, söker vårdcentralen eller, ve och fasa, googlar? Nej, att googla behöver naturligtvis inte vara fel, men det gäller att man hamnar på bra sidor med korrekt innehåll och inte blir skrämd i onödan. Har man turen att ha mormor eller farfar nära till hands har de inte sällan bra tips ett ge. Själv måste jag i min gärning ge korrekta råd ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”, som det så vackert heter i läkarvärlden, men om sanningen skall fram kanske jag också ibland låter ett och annat så kallat husmorstips slinka ur mig när föräldrar frågar om hjälp.
Allt detta är ju egentligen sådant vi brukar beteckna som egenvård, det vill säga vad man själv kan göra där hemma innan man kontaktar sjukvården. Tyvärr finns idag allt för mycket osorterad information om allt möjligt och man får svårt att välja rätt åtgärd. Jag kan ibland prata med föräldrar som först googlat, sedan ringt 1177, därefter sin egen vårdcentral och slutligen ytterligare en vårdcentral och fortsatt inte fått ett svar de är nöjda med eller förstått.
När man väl behöver hjälp är det inte alltid lätt att veta vart man skall vända sig; vårdcentralen, barnmottagningen eller akuten. Vad är egentligen skillnaden? Jag blev en gång för många år sedan på Lillugglans BVC uppringd av en kvinna som lät väldigt orolig; ”Hej, jag vet inte om du kan hjälpa mig, men jag och min man har svaga linjer.” Mina tankar började snurra, ”Hmmm…är det separation på gång och var lade jag nu numret till familjerådgivningen, ägnar de sig åt någon slags spådomsritual eller är det något genetiskt?”  Det framgick ganska snart att hon kvällen innan gjort ett graviditetstest, fått ”svaga linjer” på detta och nu undrade vad man gör sedan. Skall man ringa BVC, MVC eller vart ringer man?
Jag har jobbat mycket på såväl sjukhus som inom primärvården och har alltid brunnit lite extra för akut barnsjukvård och utbildning av andra läkare, sjuksköterskor, barnsköterskor, men också av er föräldrar och barn. På Lillugglan brukar vi säga att vi ser varje samtal som ett utbildningstillfälle. Jag och mina kollegor vill nämligen att ni föräldrar skall bli de bästa på att ta hand om just era barn och sedan kan också ni bli de där kloka far- och morföräldrarna som era barn och barnbarn kan rådfråga.
/Pontus Johansson, Barnläkare, Lillugglans BVC
Coronavirus hos barn, vad vet vi?
Coronavirus hos barn, vad vet vi?

Många är funderingarna och teorierna kring detta eländiga virus och hur det eventuellt gör våra barn sjuka. Sanningen hittils är, att inte särskilt mycket alls!

Visa fler