Barn och media, lagom är bäst...

Även om sommaren kanske inte varit den allra mest soliga har den förhoppningsvis ändå givit många sköna dagar med verkliga upplevelser utomhus; skogspromenader, bärplockning, lek i vattenpölar, lite sol och bad samt utemiddagar. Nu gäller det att inte direkt stänga in sig och börja stirra på alla olika skärmar vi har. Förhoppningsvis har det inte varit lika mycket av den varan under ledigheten, eller...?

Barn och media, lagom är bäst...

"Barn gör inte som föräldrarna säger, de agerar efter hur föräldrarna gör. Följden blir att föräldrar som ständigt är uppkopplade, surfar på nätet och har hörlurar på sig får svårt att begränsa användandet för sina barn. Att begränsa betyder inte att inskränka användandet av all media - det är dock viktigt att den nya tekniken inte helt tränger ut viktiga delar som påverkar barnets utveckling positivt t ex sagoberättandet, fri lek, ritande, läsande och skrivande. 

Att ifrågasätta att barn är uppkopplade till elektroniska media större delen av sin vakna tid avfärdas som mossigt. Amerikanska barnläkarakademin har dock sedan flera år tagit upp problemet med att barn tillbringar alltför mycket skärmtid och publicerar kontinuerligt rekommendationer. Viktigt är att hitta en balans. 

Ett flertal studier har visat, att barns språkinlärning inte stimuleras ens av pedagogiska tv/dvd program utan till och med försenas. Passivt tv-tittande är ännu sämre. Det är viktigt att berätta sagor, lära dem förstå kontext och sammanhang. Flera hjärncentra aktiveras och tränas upp.

Konsten att läsa och skriva är inte medfödd på samma sätt som att prata. Man utnyttjar sig av hjärnans s k letterbox, som från början är till för att känna igen ansikten och djur. Men genom att skriva bokstäverna för hand lär man sig att skriva och läsa. Det kan knappast ersättas av att trycka på bokstäverna på en surfplatta. Välskrivning med blyertspenna kanske fortfarande är nödvändigt?"

                                                             Hugo Lagercrantz 

Vad som i sommar verkligen gav mig blandade känslor var Pokemon Go, ett spel som fick ett otroligt genomslag på kort tid. När jag promenerade i Norre Katts park i Halmstad förra veckan och såg såväl gammal som ung gå, springa, cykla, snubbla runt i jakt på Pokemons tänkte jag först, att detta är ju helt vansinnigt, men i nästa sekund såg jag hur flera gäng slog sig ihop,samarbetade, träffade nya vänner och framför allt, de satt inte instängda och spelade GTA eller något annat våldsspel. De är ju faktiskt utomhus och rör sig!

Referenser:

Hugo Lagercrantz, Tidningen Barnläkaren, Nr 1 2016

Pediatrics AAo. Children, adolescents and the media. Pediatrics. 2013;132:958-961

Rikshandboken

Barnläkarens vetenskap eller farmors husmorstips?!
Barnläkarens vetenskap eller farmors husmorstips?!

Varm mjölk med honung vid halsont, röd saft vid hosta eller bedövande halstabletter och receptbelagd hostmedicin. Detta med egenvård spänner över ett stort fält från medicinsk vetenskap till ren livserfarenhet hos våra äldre generationer.

Visa fler